Cestovateľský festival Cestou necestou prichádza na jeseň do 25 miest Slovenska

Milovníci cestovania a objavovania nepoznaného sa môžu tešiť na ďalší ročník podujatí Cestou necestou, ktoré sa začali 21. októbra a potrvajú až do 16. decembra, od Bratislavy po Košice.

Milovníci cestovania a objavovania nepoznaného sa môžu tešiť na ďalší ročník podujatí Cestou necestou, ktoré sa začali 21. októbra a potrvajú až do 16. decembra, od Bratislavy po Košice. Hlavný trojdňový festival sa uskutoční 8. až 10. novembra 2024 v bratislavskom DK Ružinov.

Festival Cestou necestou prinesie pestrý program plný inšpiratívnych príbehov a prednášok z rôznych kútov sveta, ktoré priblížia fascinujúce kultúry, neobyčajné miesta a autentické zážitky. Na festivale vystúpia cestovatelia, ktorí sa podelia o svoje dobrodružstvá z ciest po Európe, Afrike, Južnej Amerike či Ázii.

Prednáška Zuzky Jakúbkovej ťa vezme na pešie výpravy v okolí Mont Blancu, kde sa dozvieš, ako kempovať pri teplotách pod nulou a uniknúť pred švajčiarskymi kravami. Ak máš radšej teplo, zídu sa ti rady Márie Komlósi, lekárky s dlhoročnými skúsenosťami z humanitárnej misie v Burundi.

Program Cestou necestou 2024 SlovenskoProgram festivalu Cestou necestou 2024 – celé Slovensko (klikni pre zväčšenie)

Exotické zážitky ponúkne Eva Kubátová s témou mexických bizarností, kde ťa čakajú príbehy o čiernych omšiach či miestnych čarodejoch. Ak ťa zaujíma Afrika, prednáška Mateja Peluhu o Južnom Sudáne ti odhalí fascinujúce tradície miestnych kmeňov vrátane nezvyčajných rituálov, ktoré zahŕňajú fúkanie dobytku do vagíny ako formu očisty. V ďalšej prednáške nám Matej poodhalí stopy vojny v Sýrii a Afganistane a predstaví aj nepoznaný Jemen.

Milovníci prírody si prídu na svoje s prednáškou Marcela Fronka, ktorý nás vezme na túry po divokej Patagónii, kde takmer spadol zo skaly a prežil nočné mrazy. A ak túžiš po púšti, Lenka Adamčíková ti rozpovie o tom, aké je to putovať po jordánskej Wadi Rum a objaviť slávnu Petru.

Gusto Stibrányi Z Aljašky na Ohňovú zem na ebiku
Gusto Stibrányi – Z Aljašky na Ohňovú zem na ebiku (viac fotiek v galérii)

V rámci programu sa môžeš tešiť aj na príbehy z ďalekého severu. Peter Dvorák sa podelí o svoje zážitky z kráľovskej cesty Kungsleden vo Švédsku a z nórskych Lofotov. Sprevádzali ho stáda sobov a nevyspytateľné počasie. Pre tých, ktorí milujú divokú prírodu, bude určite zaujímavé vypočuť si Veroniku Kapcovú, ktorá ťa prevedie magickou Austráliou, kde celé dni a kilometre nestretnete iného človeka, dokonca ani zatúlaný signál.

Gusto Stibrányi ťa pozve na strhujúcu cestu z Aljašky na Ohňovú zem, a to na e-biku. Ak ešte nebudeš mať dosť, mladomanželia Belkovci ťa vezmú autom za polárny kruh, do Himalájí a arabských púští. Hlavný organizátor Michal Knitl ťa pozve na túry na Taiwane, v Indonézii a Japonsku. Zároveň pokrstí svoj nový cestopis Americká divočina. So „stalkerom“ Martinom Zahurancom objavíme Černobyľ a Pripiať.

Program Cestou necestou 2024 BratislavaProgram festivalu Cestou necestou 2024 – Bratislava (klikni pre zväčšenie)

Pôjdeme navštíviť gorily v Ugande, festival Burning Man, vydáme sa na roadtrip po Namíbii, budeme packraftovať na Novom Zélande (viď úvodné foto článku). Prejdeme sa kolobežkou popri Baltickom mori či paraglajdom po Gruzínsku a pozrieme sa na Pacifickú hrebeňovku aj Camino, ktoré mení pohľad na svet. Na záver nás Petra Kováč pozve do ťažko skúšanej Palestíny, za múr Svätej zeme.

Program zahŕňa viac ako 100 fascinujúcich cestovateľských rozprávaní, ako aj filmové dokumenty a diskusie, ktoré divákom ukážu nielen krásy prírody, ale aj osobné príbehy plné odvahy, sebaobjavovania a prekonávania prekážok. Premietania sľubujú jedinečný pohľad na neprebádané oblasti a nečakané zážitky, ktoré ťa zaručene vtiahnu do sveta za hranicami všednosti.

Tešíme sa na vás na podujatí Cestou necestou, kde sa spolu vydáme do sveta dobrodružstva, inšpirácie a vzájomného porozumenia!

Viac informácií nájdete na www.cestounecestou.sk.

Martina Jarolínová, OZ Cestou necestou

Fotogaléria